blogMan met een cappuccino met een zielig gezicht latte art

Wandelen is goed voor héél veel. Als je je verdiept in de gezondheidsvoordelen van wandelen, realiseer je je wat een geweldig medicijn het kan zijn.

Rennen of wandelen kan vanuit huis en één van mijn favoriete ‘sporten’ is wandelen. Je hebt er geen lidmaatschap of iets speciaals voor nodig, het is laagdrempelig en voor alle leeftijden. Het is zo makkelijk: je stapt de deur uit en je bent al begonnen aan je work-out. Het kost niets en je kunt het op elk moment van de dag doen.

En dan is wandelen ook nog eens één van de meest gezonde dingen die je kunt doen. Ik noem een paar wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van wandelen voor je op zodat je extra gemotiveerd bent om de natuur in te gaan voor een heerlijke wandeling. Ze zeggen dat je dagelijks een half uurtje zou moeten lopen om dit soort voordelen te merken, maar afwisseling met andere bewegingsvormen of sporten kan natuurlijk altijd. Als je een kwartier naar je werk fiets en een kwartier terug, dan heb je dat halve uurtje beweging al te pakken. Het is wel zo dat als je geen zin hebt, omdat je lichaam of hoofd vermoeid aanvoelt, je soms juist wel even zou moeten gaan wandelen om weer op te laden. Je energie stroomt daarna namelijk weer goed door je lijf, koude handen en voeten verdwijnen en een vol hoofd wordt weer rustig.

“Wandelen is het beste medicijn” – is een uitspraak van Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde.

Waarom is wandelen zo gezond? – een aantal voordelen op een rijtje:

  1. Op de eerste plek heel belangrijk, omdat veel mensen een tekort hebben: wandelen verhoogt het vitamine D-gehalte! Voldoende vitamine D in je lichaam zorgt voor o.a. een goede werking van ons immuunsysteem en het in stand houden van een goede spierfunctie en het stevig houden van onze botten.
  2. Je krijgt er energie van. Juist als je je een beetje uitgeblust of moe voelt, is een wandeling perfect om weer op te laden! Door te wandelen stroomt de energie weer door je lichaam en krijgen alle cellen verse zuurstof toegediend.
  3. Je slaapt verbetert. Dagelijkse beweging in de buitenlucht doet wonderen voor je biologische klok; het slaaphormoon melatonine krijgen dan namelijk een boost. Bovendien kun je beter ontspannen na lichamelijke inspanning.
  4. Het is goed voor je humeur. Het wandelen ontspant en door te bewegen maak je serotonine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd.  Gewoon doen en je zult merken dat je er blij van wordt.
  5. Het vermindert stress, want wandelen verlaagt de aanmaak van stresshormonen. Doordat het je concentratie verbetert, ben je meer gefocust waardoor je ook weer minder stress voelt.
  6. Wandelen vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
  7. Het is goed voor de lijn want het stimuleert de stofwisseling.

Kortom, hopelijk ben je genoeg gemotiveerd geraakt om een heerlijke wandeling te maken! Maak een heerlijke wandeling en kruip daarna met een inspirerend boek of een gezellig leesblad en een grote pot thee op de bank!