blogDiverse broden

Gasten verleiden tot een lunch in je bedrijfsrestaurant kan op veel manieren. Prijs, service, gastvrijheid, openingstijden, routing, assortiment en presentatie: alles speelt een rol. Met wat er op het menu staat en hoe we het aanbieden mag ik me bij SMAAK bezighouden. Daar word ik zo blij van, dat ik mijn beste tips graag met je deel.

Kille warmhoudmeubels

Om lunchers te verleiden moet het verhaal van je bedrijfsrestaurant kloppen. Vroeger was er vooral aandacht voor de tafels en stoelen. En dan met name of dat er voldoende waren. Zo veel mogelijk mensen tegelijkertijd wat laten eten was belangrijker dan de beleving ervan. Ongezellige roestvrijstalen schalen, kille warmhoudmeubels en uit de kluiten gewassen koelschappen rolden zo ons mooie vak in. Verschrikkelijk als je het mij vraagt! Je presentatie moet het water net zo in de mond doen lopen als het eten en drinken zelf.

Cadeautje op de counter

Want wie wil er nu niet verleid worden? Een broodje met roomwitte brie, crispy bacon, goudgele honing en geroosterde pijnboompitjes hoort als een cadeautje op de counter te liggen. Een cadeautje dat erom vraagt in je mond uitgepakt te worden om je een feest van smaken en structuren te geven. Voor mij is aandacht het sleutelwoord. Zo nauwgezet en serieus als je bezig kunt zijn met inkoop, administratie en schoonmaak, zo aandachtig moet je aan de slag met de presentatie. Ik geef je zes van mijn beste tips waar je je gasten zeker mee versiert:

1 Speel met hoogte
Maak op lage counters een verrassend landschap met verhogingen zoals kratjes. Dan ziet bijvoorbeeld je saladebuffet met vinaigrettes en dressings er ineens een stuk aantrekkelijker uit. 

2 Vergroen je restaurant
Maak bijvoorbeeld een kruidentuintje en leg er een schaar bij. Laat je gasten zelf hun kruiden knippen of plukken om hun soep, broodje of salade aan te kleden. Of zet bloempotjes met verse kruiden op tafel.


3 Maak signing mooi
Gebruik signing niet alleen functioneel, maar als onderdeel van je uitstraling. Met krijtbordjes, labels en oefenen op een mooi handschrift kun je al veel veranderen.
4 Laat materialen spreken
Varieer in de manier waarop je eten en drinken aanbiedt en gebruik vooral natuurlijke materialen. Brood in stoffen zakken of op houten snijplanken, fruit in glazen potten of vazen, belegde broodjes in rieten manden…
5 Verstop je voorraad niet
Denk maar aan La Place: stapel je groente en fruit op, rangschik mooie blikken op de counter en leg kroppen sla en hele tomaten bij je saladebar. Dat oogt ineens heel anders! 

6 Schakel specialisten in
Ben je zelf niet zo sterk in het aantrekkelijk presenteren van het assortiment of klinkt het niet als een leuke bezigheid, zoek dan naar de juiste collega die daar meer kijk op heeft. Of huur een professional in.

Met die laatste tip schuif ik natuurlijk mezelf als Food Designer bij SMAAK naar voren. Da’s niet omdat ik mezelf zo graag verkoop, maar omdat ik simpelweg ontzettend veel lol heb in mijn werk. En op dat terrein heel graag laat zien wat er te winnen valt. Want alles wat je aandacht geeft groeit, is mijn motto. En aan eten, drinken en onze opdrachtgevers geef ik graag al mijn aandacht!

Laura Peters