blogCroquembouche

De feestdagen staan voor de deur! Voor mij betekent dat een wirwar aan gedachtes aan alle mogelijke recepten die ik tijdens de feestdagen kan en màg koken. Ieder jaar doe ik mijn best om familie en vrienden weer te verrassen met een ultiem kerstmenu. Dat betekent voor mij dat het bedenken van het kerstmenu al maanden van tevoren in gang wordt gezet. Dat betekent alle kookboeken weer lezen voor de mooiste recepten en de culinaire magazines inslaan voor vernieuwende recepten ter inspiratie.

Zo bestond mijn klassieke kerstmenu vorig jaar uit een zalig soepje van pastinaak met sherry en appel, langzaam gegaarde hertenbout met een saus van morilles (geserveerd met hasselback aardappels) en ik zou als toetje per se de Croquembouche* maken. Heerlijk! Maar, in plaats van gezellig met mijn vrienden en familie een spelletje te spelen of een goed gesprek te voeren, was ik druk in de weer met potten, pannen en thermometers. Na de feestdagen had ik iedereen wel gezien, maar ik kon niet ècht zeggen dat ík met iedereen gesproken en gelachen had. Toch jammer, bedacht ik me weer achteraf…

Dus! Dit jaar ga ik het volledig anders doen. Dit jaar besteed ik Eerste Kerstdag het koken uit aan de chefkok van het plaatselijke toprestaurant (C’est la Vie in Den Helder, mocht je het willen weten) en Tweede Kerstdag hou ik me gedeisd en ga ik in mijn koelkast kijken wat ik voor maaltijd ik kan maken; dat vind ik uiteindelijk het leukste – gewoon ‘back-to-basic’ en creatief losgaan op de ingrediënten die je toevallig in je keukenkastje vindt. Oh, ik vergeet te vermelden dat ik dit jaar wel een potje Mens-Erger-Je-Niet speel en ik echt eens aandacht geef aan mijn vader die graag (zeker met een borreltje op) verteld over de praktijken op z’n werk.

Wat mij betreft volg ik dit jaar graag het boodschappenlijstje dat ik van Jan en Hans (directeuren van Smaak Bedrijfscatering) heb gekregen. Een mooi boodschappenlijstje al zeg ik het zelf, al hoop ik al deze ingrediënten al in huis te hebben. Snap je?

1             XL zakken liefde

3 kg        geneugten

1             krat dankbaarheid

3             bosjes samenzijn

1,5          pak medeogen

3             blikjes stilstaan

2             repen: mild en zacht

1000      Plakjes lachen (liever teveel dan te weinig)

10000    Porties geluk

Voldoende flesjes geduld

Ontelbaar porties gezondheid (graag aan één stuk)

Namens Smaak Bedrijfscatering: prettige feestdagen en een gezond & fantastisch 2018!

Geniet van de (smaakelijke) feestdagen!

 

* Croquembouche: is een Frans nagerecht. Het is een hoge kegel van soesjes die gevuld zijn met room of crème, die met karamel vermengd zijn. Mocht je zelf eens dit pronkstuk willen maken volg dan bijvoorbeeld het recept dat ik gebruikte via Culy.nl: https://www.culy.nl/recepten/croquembouche/