Een kerstmenu dat indruk zal maken op je gasten! Van een heerlijk Funky feta feestje tot een Kokos panna cotta met mango en passievruchtensaus.

Tafel vol met kerst lekkers

Een kerstmenu dat indruk zal maken op je gasten!

Klaar voor een onvergetelijke kerstmaaltijd? Wij wel! We hebben een heerlijk menu voor je samengesteld. Dus lees snel verder en duik de keuken in.

Een kerstmenu dat indruk zal maken op je gasten!

Klaar voor een onvergetelijke kerstmaaltijd? Wij wel! We hebben een heerlijk menu voor je samengesteld. Dus lees snel verder en duik de keuken in.

Voorgerecht: Funky feta feestje

We gaan voor een “Funky Feta Feestje”- een heerlijke combinatie van smaken en texturen die je smaakpapillen laat dansen.

Wat je nodig hebt (voor 4 personen):

● Verse vijgen (zo’n 6-8)
● Een blokje feta-kaas
● Honing
● Walnoten
● Verse tijm
● Olijfolie
● Zout en peper

Hoe je het maakt:

1. Begin met het voorverwarmen van je oven tot 180 graden Celsius.
2. Snijd de verse vijgen in vieren, maar zorg ervoor dat je ze niet helemaal doorklieft. We willen dat ze nog bij elkaar blijven.
3. Plaats de vijgen op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en een snufje zout. Zet ze ongeveer 10 minuten in de oven totdat ze lekker zacht worden.
4. Terwijl de vijgen in de oven staan, hak je een handvol walnoten grof en bak je ze kort in een pan zonder olie, gewoon om ze een beetje te roosteren.
5. Haal de vijgen uit de oven wanneer ze zacht zijn geworden en leg ze op een mooi bord.
6. Brokkel de feta-kaas over de vijgen heen. Zorg ervoor dat je de feta op een speelse manier verspreidt – geen perfectionisme hier!
7. Druppel royaal honing over de vijgen en feta. We willen dat het lekker zoet en plakkerig
wordt.
8. Strooi de geroosterde walnoten eroverheen en voeg wat verse tijmblaadjes toe voor die
frisse geur en smaak.
9. Breng alles op smaak met een snufje zwarte peper voor wat pit.

Kalkoen met cranberry voor het kerstdiner

Door naar het hoofdgerecht: Pittige cranberry-glazed kalkoen met citrus kruidenkorst

Dit gerecht zal je gasten versteld doen staan, het zou zelfs een glimlach op het gezicht van de Grinch toveren. Het is een beetje zoet, een beetje pittig en vol met kerstsfeer.

Wat je nodig hebt:

● Een sappige kalkoen van ongeveer 4-5 kilogram (of de grootte die bij je feest past)
● 1 kopje cranberrysaus
● 1 sinaasappel, de schil geraspt en het sap uitgeperst
● 2 citroenen, de schil geraspt en het sap uitgeperst
● 4 teentjes knoflook, fijngehakt
● 2 eetlepels verse tijmblaadjes
● 2 eetlepels verse rozemarijnblaadjes
● Zout en peper naar smaak
● 2 eetlepels olijfolie

Hoe je het maakt:

1. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
2. Meng in een kom de cranberrysaus, sinaasappelschil, citroenschil, knoflook, tijm, rozemarijn, en het sap van de sinaasappel en citroenen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dit wordt je smaakvolle glazuur.
3. Plaats de kalkoen in een grote braadpan en dep hem droog met keukenpapier. Wrijf de
kalkoen in met olijfolie en breng royaal op smaak met zout en peper.
4. Giet de helft van het cranberryglazuur over de kalkoen en zorg ervoor dat het goed verdeeld is.
5. Leg de kalkoen in de voorverwarmde oven en rooster gedurende ongeveer 2,5 uur, af en toe bedruipen met het glazuur uit de pan. De kalkoen moet goudbruin en gaar zijn.
6. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
7. Snijd de kalkoen in plakjes en serveer met de resterende cranberryglazuur.

Last but not least, het nagerecht: Kokosnoot Panna Cotta met mango en passievruchtensaus

Een heerlijk dessert waarmee je een vleugje tropische sfeer naar je kersttafel brengt.

Wat je nodig hebt (voor 4 personen):

● 400 ml kokosmelk
● 200 ml volle room
● 100 gram suiker
● 1 vanilleboon
● 3 gelatineblaadjes
● 2 rijpe mango’s
● 4 passievruchten
● 2 eetlepels poedersuiker

Hoe je het maakt:

1. Begin met het weken van de gelatineblaadjes in koud water. Laat ze ongeveer 5 minuten zacht worden.
2. Terwijl de gelatine weekt, verwarm je de kokosmelk, volle room en suiker in een pan op laag vuur. Snijd de vanilleboon doormidden en schraap de zaadjes eruit. Voeg zowel de zaadjes
als de vanilleboon toe aan het mengsel. Roer goed door en laat het bijna koken.
3. Zodra het mengsel bijna kookt, haal je het van het vuur en verwijder je de vanilleboon. Knijp het overtollige water uit de gelatineblaadjes en voeg ze toe aan het kokosmengsel. Roer goed totdat de gelatine volledig is opgelost.
4. Giet het mengsel in individuele dessertglazen of -kommen en laat het afkoelen tot
kamertemperatuur. Zet ze daarna minstens 4 uur in de koelkast, zodat ze stevig kunnen
worden.
5. Terwijl de panna cotta opstijft, bereid je de saus voor. Schil de mango’s en pureer het vruchtvlees. Voeg de poedersuiker toe en meng goed. Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit.
6. Haal de panna cotta uit de koelkast en schep de mangopuree erover. Garneer met het verse passievruchtvlees.

Haal die koksmuts tevoorschijn, doe je schort om en laat je gasten versteld staan van je kookkunsten. Smakelijk kerstfeest en veel kookplezier gewenst! 🎄

Fijne feestdagen