De Nutri-Score zien we nu veelal in supermarkten, maar je kan er vanuit gaan dat je dit jaar de Nutri-Score op meer plekken gaat tegenkomen.

Nutri-score

De Nutri-Score in het bedrijfsrestaurant?

De Nutri-Score zien we nu veelal in supermarkten, maar je kan er vanuit gaan dat je dit jaar de Nutri-Score op meer plekken gaat tegenkomen.

De Nutri-Score in het bedrijfsrestaurant?

De Nutri-Score zien we nu veelal in supermarkten, maar je kan er vanuit gaan dat je dit jaar de Nutri-Score op meer plekken gaat tegenkomen.

Vernieuwde Nutri-Score

Per 1 januari is de vernieuwde Nutri-Score namelijk van toepassing en zullen meer bedrijven deze tool inzetten om een gezonder voedingspatroon te stimuleren. Ook wij maken dit in 2024 mogelijk in jouw bedrijfsrestaurant. Met behulp van de juiste software en onze kennis over voedingswaarden kunnen wij ieder lunchgerecht voorzien van een Nutri-Score. Hiermee laten we jouw medewerkers in één oogopslag zien of het een gezonde of minder gezonde keuze is.

De Nutri-Score is een methode die ontwikkeld is om de voedingswaarden van voedingsmiddelen op een eenvoudige en begrijpelijke manier weer te geven. Het geeft consumenten, en ook jouw medewerkers, inzicht in de voedingskwaliteit van een product door middel van een kleuren en letters; variërend van A (gezonder) tot E (minder gezond).

Uitleg Nutri-Score label

Plus- en minpunten

Ondanks dat de Nutri-Score overwegend positief wordt bestempeld door de Nederlandse Gezondsheidsraad, sluit de score helaas nog niet naadloos aan op de Nederlandse voedingsrichtlijnen die omschreven staan in de welbekende Schijf Van Vijf.
De Nutri-Score en de Schijf Van Vijf werken op basis van andere principes, waardoor er soms onduidelijkheid ontstaat voor de consument.

Er kunnen zeker pluspunten aan de Nutri-Score toebedeeld worden, maar er zijn ook zeker twijfels. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Pluspunten

Eenvoudige en begrijpelijke weergave
Één van de belangrijkste voordelen van de Nutri-Score is dat het consumenten helpt om snel en gemakkelijk te begrijpen hoe gezond een product binnen een bepaalde productgroep is. Met behulp van een kleurenschaal en letters wordt een product geclassificeerd op basis van de voedingswaarde. Dit helpt consumenten om gezondere keuzes te maken zonder uitgebreide voedingskennis.

Stimuleert gezonde voedingskeuzes
De Nutri-Score moedigt consumenten aan om bewuster te worden van hun voedingsinname. Door producten te classificeren op basis van hun voedingswaarde, worden consumenten aangemoedigd om producten te kiezen met een betere score. Dit kan leiden tot een algemene verbetering van de voedingsgewoonten en de gezondheid van de bevolking.

Vergelijking tussen producten
De Nutri-Score maakt het eenvoudig om verschillende voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken. Consumenten kunnen snel zien welk product een betere voedingswaarde heeft, zelfs als ze niet bekend zijn met de specifieke ingrediënten of voedingswaarden.

Groene Smoothie

Wat is dan de twijfelachtige kant van de Nutri-Score?

Beperkte nauwkeurigheid
Hoewel de NutriScore nuttig is als algemene richtlijn, heeft het systeem enkele beperkingen. De Nutri-Score kan moeite hebben met het onderscheiden van ‘goede’ en ‘slechte’ voedingsstoffen. Neem bijvoorbeeld een tussendoortje dat veel suiker bevat, maar door toevoeging van extra vezels en eiwitten toch een redelijke score krijgen. Daarom kan de Nutri-Score is sommige gevallen als misleidend ervaren worden.

Mogelijke vertekening
Er is kritiek geweest op de Nutri-Score omdat het sommige voedingsmiddelen mogelijk negatiever beoordeelt dan nodig is. Bijvoorbeeld producten met een hoog vetgehalte, zoals avocado’s of noten, kunnen een mindere score krijgen vanwege hun vetgehalte, terwijl dit gezonde vetten zijn. Dit kan consumenten verwarren en hen ontmoedigen om gezonde voedingsmiddelen te kiezen.

Vrijwillig karakter
Momenteel is de Nutri-Score in Nederland nog een vrijwillig systeem. Dit betekent dat niet alle voedingsmiddelen de Nutri-Score op hun verpakking hebben. Dit kan consumenten in verwarring

Gezond verstand

Waar wij geloven dat de Nutri-Score een aanvulling kan zijn op de Schijf van Vijf, vinden wij ook dat ‘gezond verstand’ een belangrijke factor als het gaat om gezonde keuzes maken. Het is niet aan ons als cateraar bezoekers van het bedrijfsrestaurant te behoeden voor een verkeerde keuze, maar zien het wel als uitdaging medewerkers te stimuleren te kiezen voor een andere (gezondere) keuze. Met behulp van de Nutri-Scores die we in 2024 aan lunchgerechten kunnen toekennen, geven we meer inzicht in wat er aan voedingswaarden in het lunchaanbod gepresenteerd wordt.

Wil je een dagelijks gevarieerd lunchaanbod waarbij een gezond voedingspatroon het uitgangspunt is en ben je geïnteresseerd in wat wij voor je kunnen betekenen in het toekennen van Nutri-Scores aan uw lunch assortiment? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Referenties:

  1. Rijksoverheid. (z.d.). Voedselkeuzelogo Nutri-Score.
  2. Open Food Facts