blogVersierde pompoenen

De herfst is aangebroken en feesten als Halloween en Sint Maarten staan weer voor de deur. Nu is er één ding wat bij ons direct in relatie staat tot de herfst en we zien hem overal: de pompoen! Rond oktober siert de pompoen menig huis, tuin en restaurant. Met hun warme kleuren toveren zij de omgeving om tot een waar Herfst Wonderland. Maar de pompoen is ook heerlijk en gezond om te eten. SMAAK zou SMAAK niet zijn als wij dit veelzijdige stuk groente niet in de spotlights zouden zetten, mét inspiratie.

Pompoen als decoratie

De pompoen is bij uitstek geschikt als decoratie. Waarom? De pompoen is relatief lang houdbaar en het is stiekem enorm leuk om te doen. Hier zijn twee mogelijkheden om deze oranje knaller als eyecatcher te gebruiken in je restaurant, kantine of gewoon thuis.

Steken maar!
Wij hebben onze fair-share aan het decoreren van pompoenen gehad. Het leuke is dat je de pompoen helemaal naar eigen smaak kan omtoveren tot een mooi herfststuk. Wanneer je de deksel van de pompoen eraf hebt gesneden, hol je deze uit en stopt er een plastic zakje in. Je vult de pompoen vervolgens met vochtig, op maat gesneden steekschuim. Nu kun je je creativiteit erop loslaten. Gebruik je alleen mooie, warme herfstkleuren? Of pas je de kleuren aan op je interieur? Verder heb je een zee aan mogelijkheden. Gebruik (kunst)bloemen, dennenappels, kerstdecoratie of maak hier een combinatie van.

Pompoen als gerecht

De pompoen is ook in de keuken enorm veelzijdig en geeft kleur aan je gerechten. In de ode aan deze groente heb ik hier wat inspiratie over wat je allemaal kunt doen met een pompoen. Klinkt cheesy, maar dat is het eigenlijk niet.

Pompoensoep
Pompoen leent zich voor een volle soep, maar je kunt hem ook minder vol maken door meer water of bouillon toe te voegen. De smaak is niet heel uitgesproken, maar daardoor kun je er wel heel veel heerlijke andere groenten en specerijen aan toevoegen. Kortom, met pompoensoep zit je al snel goed!

Pompoen in je saladebar
Pompoen is multi-purpose zal ik maar zeggen. Ook in de saladebar doet pompoen het goed. Pompoen kan gestoomd, gekookt en in de oven klaargemaakt worden. Omdat pompoen van zichzelf een zoetige maar toch neutrale smaak heeft, is hij ideaal te combineren met veel SMAAKmakers: blauwe kaas, currpasta’s of hete pepers.

Pompoen cupcakes
Als klapper op de vuurpijl en mijn favoriet; pompoen cupcakes! Lekker voor jezelf of voor gasten tijdens een feestje. Nee, ik heb ze zelf nog niet gemaakt, maar heb er wel meerdere mogen proeven. De cupcakes zelf die ik heb geproefd hadden een warme, lichtzoete smaak. Na wat onderzoek weet ik nu in ieder geval welke ingrediënten er sowieso inzitten. Kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en kruidnagel kwamen veelvuldig voorbij. De cupcakes hadden ook een zoete roomlaag. Wat hierin zat? Geen idee, maar dit recept zou wel eens de sleutel tot mijn smaakvolle pompoen-cupcake ervaring kunnen zijn.