Wanneer was de laatste keer dat je met je collega’s aan de keukentafel of in het bedrijfsrestaurant zat en samen lunchte? Als je hierover na moet denken, ben je niet de enige.

Mensen die samen lunchen

De kracht van samen lunchen

Wanneer was de laatste keer dat je met je collega’s aan de keukentafel of in het bedrijfsrestaurant zat en samen lunchte? Als je hierover na moet denken, ben je niet de enige. Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren overgestapt op (deels) remote werken, waardoor persoonlijke interacties op de achtergrond zijn geraakt. In deze moderne wereld, waarin we constant bezig zijn met deadlines en virtuele vergaderingen, vergeten we soms hoe belangrijk het is om soms ook écht samen te komen. Het lijkt soms alsof we zijn vergeten hoe we moeten praten zonder een scherm ertussen of hoe we contact moeten maken zonder emoji’s.

De kracht van samen lunchen

Wanneer was de laatste keer dat je met je collega’s aan de keukentafel of in het
bedrijfsrestaurant zat en samen lunchte? Als je hierover na moet denken, ben je niet de enige. Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren overgestapt op (deels) remote werken, waardoor persoonlijke interacties op de achtergrond zijn geraakt. In deze moderne wereld, waarin we constant bezig zijn met deadlines en virtuele vergaderingen, vergeten we soms hoe belangrijk het is om soms ook écht samen te komen. Het lijkt soms alsof we zijn vergeten hoe we moeten praten zonder een scherm ertussen of hoe we contact moeten maken zonder emoji’s.

Van broodje tot bonding: de impact van gezamenlijke lunches

We snappen allemaal wel dat achter je laptop eten terwijl je naar een spreadsheet staart, niet echt bevorderlijk is voor een goede teamdynamiek. Maar wat zijn nu écht de voordelen van het samen lunchen?

Echt contact: Met elkaar aan de lunchtafel zitten creëert een kans voor echte, onverdeelde aandacht. Je kunt elkaars stem horen, lichaamstaal observeren en oprecht luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

● Ontspannen sfeer: De informele setting tijdens de lunch zorgt voor een ontspannen sfeer waarin mensen zich meer op hun gemak voelen. Dit kan leiden tot openhartige gesprekken en het delen van ideeën die anders misschien niet naar voren zouden zijn gekomen.

● Teambuilding: Samen eten versterkt de onderlinge band tussen teamleden. Het helpt om vertrouwen op te bouwen, begrip te kweken en persoonlijke relaties te versterken, wat essentieel is voor effectieve samenwerking.

Probleemoplossing: Tijdens de lunch kun je discussiëren en brainstormen over zakelijke uitdagingen zonder de druk van een formele vergadering. Dit kan leiden tot creatieve oplossingen en nieuwe perspectieven.

Collega's die samen lunchen

Hoe kun je samen eten integreren in je remote werkleven?

● Lunchbijeenkomsten: Plan regelmatig lunchbijeenkomsten met je collega’s. Dit kan in het bedrijfsrestaurant zijn, een nabijgelegen restaurant of tijdens een lunchwandeling. Het belangrijkste is dat je samenkomt en praat zonder de afleiding van je laptop of telefoon.

12-uurtje: Spreek met je collega’s af standaard in de agenda te zetten dat jullie om 12 uur gaan lunchen. Lukt dit een keer niet, dan is er ook geen man over boord, maar zo lunchen jullie wel frequenter samen dan wanneer iedereen zijn eigen planning aanhoudt.

Thema-evenementen: Voeg een beetje creativiteit toe aan je samen eetervaringen. Organiseer bijvoorbeeld een thema-lunch waarbij iedereen zijn favoriete gerecht van huis meeneemt of bestel banqueting bij de cateraar op locatie.

Duik nu juist wel even achter je laptop nodig je collega’s voor een gezamenlijke lunch!

Wil jij een bedrijfsrestaurant of een hippe espressobar op de werkvloer waar je samen kan komen met je collega’s?