receptenVerrassend Culinair burger

Bron: Sander Boone

Voor 4 personen


Ingrediënten

4 x brioche broodjes met sesam

450g rundergehakt

Peper en zout naar smaak

1 tl paprikapoeder

1 tl tijm

1 tl cayennepeper

Klein ijsklontje

100g mayonaise

20g sambal oelek 

Handje ijsbergsla

8 plakken zachte geitenkaas

8 dunne plakken tomaat

1 el roomboter

6 rode uien 

1 el Bruine basterdsuiker

Scheut whiskey naar smaak

4 plakken dik gesneden gegrild buikspek


Bereidingswijze

Zorg ervoor dat je Brioche broodjes koopt van goede kwaliteit, van ongeveer 60/70 gram

Breng het vlees goed op smaak met de kruiden.

Verdeel het vlees in 4 gelijke stukken en maak er burgers van.

Meng de mayonaise met de sambal en zet weg.

Bak de dikke plakken buikspek in de koekenpan, haal ze uit de pan voor later gebruik.

Smelt in dezelfde koekenpan de roomboter heel rustig op laag vuur.

Snijd de rode uien in halve ringen en fruit de ui in de roomboter. Zorg er nog steeds voor dat het vuur laag staat.

Voeg als de uien mooi zacht zijn de bruine basterdsuiker toe en laat de uien karamelliseren.

Blus vervolgens af met de whiskey.

Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden.

Snijd de broodjes horizontaal doormidden en grill de snijkant van beide helften totdat er grillstrepen ontstaan.

Smeer de burgers in met een klein beetje olie en maak een klein kuiltje in het midden van de burgers. Leg ze in de hete grillpan met het kuiltje naar boven, druk een beetje aan en leg in het kuiltje een ijsklontje.

Draai de burger om als er mooie grillstrepen zijn ontstaan en zorg ervoor dat de andere kant er net zo uit komt te zien.

Bestrijk beide zijden van het broodje in met de pittige mayonaise.

Beleg vervolgens in de volgende volgorde: ijsbergsla, de burger, het buikspek, plakken tomaat, gekaramelliseerde uit, zachte geitenkaas, bovenkant van het broodje.

Zet vast met een prikker zodat alle ingrediënten op de plaats blijven liggen.