blogHanden die samen een plantje vasthouden

Niet lang geleden heeft onze smaakmaker Betty in de nieuwsbrief van opdrachtgever AT Osborne gestaan. In het kader van de Week van de Duurzaamheid 2020, leek het ons leuk om een te delen wat onze smaakmakers doen om zo duurzaam mogelijk op locatie te werken;

Betty over het tegengaan van verspilling

Overal bij AT Osborne zijn we bezig met duurzaamheid en het tegengaan van verspilling. Maar veel van die dingen zijn voor lang niet iedereen zichtbaar. De groep Duurzame Ontwikkeling wil daar wat aan doen. Samen kunnen we die stappen extra zetten en elkaar inspireren. Betty Verwoert, van Smaak Bedrijfscatering, vertelt hoe zij met duurzaamheid omgaat in ons bedrijfsrestaurant.

Eind november 2019 ben ik gebeld door Smaakbedrijfscatering met de vraag of ik interesse had om een eigen locatie in Baarn te gaan runnen. Eerst was er twijfel, want ik werkte toen op een locatie met 1000 gasten, veel collega’s en via een andere cateraar. Na een gesprek met Smaak en te hebben gezien wat hun bedrijfsvoering is, werd ik nieuwsgierig naar de locatie en heb ik een afspraak met de opdrachtgever gemaakt om een kijkje te komen nemen in het bedrijfsrestaurant. Toen was ik verkocht en heb ‘ja’ gezegd. Maar wat is nu de bedrijfsvoering van Smaak en hoe pas ik die toe bij AT Osborne?

Smaak is een bedrijfscateraar met 30 locaties door heel Nederland. Het bedrijf wil klein blijven, om feeling te houden met medewerkers en opdrachtgevers. Verder probeert Smaak – en dus ook ik – zoveel mogelijk biologisch en duurzaam te bestellen en te verwerken.

Toen ik hier kwam, stonden er nog behoorlijk wat pakken en zakken kant-en-klare producten. Die heb ik weggegeven aan het Leger des Heils. Het waren nog prima producten, maar die passen niet in ons concept.

Van elke dag een containerzak afval ben ik teruggegaan naar een klein grijs zakje per dag, waar ook het restaurant afval in gaat. Plastic wordt, net als papier, gescheiden. Helaas heb ik nog geen groenbak, maar erg veel groenafval heb ik niet, omdat ik alles zelf snij. Ik probeer ook zeer regelmatig veganistisch te koken. Ik maak drie per week veganistische soep, één keer per week een vegetarische soep en één keer per week een soep met vlees. Er zijn elke dag verschillende belegde broodjes en salades, waarvan ook een groot deel zonder vlees, vis óf zuivel.

Restverwerking is voor mij een leuke en creatieve uitdaging: oud brood worden croutons, een broodtaart* of tosti’s, overgebleven soep wordt ingevroren en vocht van kikkererwten gebruik ik bijvoorbeeld voor het maken van merengue. De groothandel laat ik zoveel mogelijk één keer per week komen, waar ze voorheen drie keer week kwamen leveren. Dat scheelt verkeer en zo dragen we een extra steentje bij!

Ondanks dat de coronacrisis mij best belemmert in mijn creativiteit, ben ik super blij dat ik hier mag cateren en heb ik echt mijn plekje wel gevonden. Helaas, moet ik door de corona de broodjes en salades in plastic verpakken. Zeker niet duurzaam, maar anders moet ik alles ter plekke, op bestelling, maken en moet het gelijk opgegeten worden.

Jullie kunnen mij helpen, door bij de reservering van een werkplek aan te geven of je mee luncht. Dan weet ik met hoeveel mensen ik rekening moet houden en is de kans dat ik overgebleven lunch items moet weggooien.

Ik zie jullie snel!

Groeten, Betty *) Weten hoe je de No-Waste-broodtaart van Betty maakt? Klik op deze link:  recept No Waste Broodtaart