Stel je dit eens voor: je loopt het bedrijfsrestaurant binnen op een drukke werkdag. De heerlijke geur van versbereide gerechten vult de lucht en je mond begint al te watertanden. Maar dan…

groenafval

Voedselverspilling in bedrijfscatering

Stel je dit eens voor: je loopt het bedrijfsrestaurant binnen op een drukke werkdag. De heerlijke geur van versbereide gerechten vult de lucht en je mond begint al te watertanden. Terwijl je naar de buffetten kijkt, besef je dat een deel van al dat lekkere eten aan het einde van de dag misschien gewoon in de prullenbak zal belanden. Voedselverspilling is een groeiend probleem in onze samenleving, en ook bedrijfscatering ontsnapt hier niet aan.

Voedselverspilling in bedrijfscatering

Stel je dit eens voor: je loopt het bedrijfsrestaurant binnen op een drukke werkdag. De heerlijke geur van versbereide gerechten vult de lucht en je mond begint al te watertanden. Terwijl je naar de buffetten kijkt, besef je dat een deel van al dat lekkere eten aan het einde van de dag misschien gewoon in de prullenbak zal belanden. Voedselverspilling is een groeiend probleem in onze samenleving, en ook bedrijfscatering ontsnapt hier niet aan.

De impact van voedselverspilling

Voedselverspilling is niet alleen een financieel verlies voor bedrijven, maar het is ook een aanslag op onze geliefde planeet. Denk eens aan de liters water, de kilowatturen energie en de inzet van arbeid die verloren gaat bij de productie en bereiding van voedsel dat uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. En daarbij komen ook nog de broeikasgassen die vrijkomen als voedsel op stortplaatsen wordt gedumpt en beginnen te rotten. Niet bepaald vriendelijk voor onze planeet.

Sla van de boer - lokale leveranciers

Duurzame catering voor SMAAK

Voor SMAAK is het van groot belang om met producten te werken die beter zijn voor het milieu, vriendelijker zijn voor dieren en eerlijker zijn voor mensen. Een concreet voorbeeld van onze inzet voor duurzaamheid is het gebruik van lokale producten in onze gerechten. Door deze lokale benadering steunen we de boeren uit de omgeving, stimuleren we de lokale economie en verminderen we de afstand die voedsel aflegt van boer tot bord.

Maar er zijn nog meer oplossingen om duurzamer te worden en voedselverspilling te verminderen.

  • Check

    Menu-optimalisatie

    Door je menu slim samen te stellen, kunnen ingrediënten efficiënter worden gebruikt. Denk hierbij aan gerechten met overlappende ingrediënten of het aanbieden van een dag special waarin je producten kan verwerken die bijna de houdbaarheidsdatum bereiken of die je nog over hebt van een ander gerecht.

  • Check

    Weg voor een leuk prijsje

    Overgebleven voedsel kan worden aangeboden op platforms zoals Too Good To Go. Jij hoeft het niet weg te gooien, en een ander kan er thuis nog van genieten tegen een gereduceerde prijs.

  • Check

    Geef het een tweede leven

    Bedrijfscateraars kunnen samenwerkingen aangaan met organisaties die ervoor zorgen dat het voedselafval niet verloren gaat. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van koffieprut uit de espressobar, waarmee oesterzwammen kunnen worden gekweekt. Deze oesterzwammen kunnen vervolgens worden gebruikt als ingrediënt voor heerlijke vegetarische kroketten. Een ander fantastisch initiatief is om groenafval naar varkens te brengen, zodat zij er nog van kunnen smullen.

  • Check

    Bewustwording en educatie

    Educatie is vaak de sleutel tot gedragsverandering. Bedrijfscateraars kunnen bewustwordingscampagnes organiseren om cateringmedewerkers en de gasten bewust te maken van voedselverspilling en hen aanmoedigen om verantwoorde keuzes te maken.

  • Check

    Voedselafvalcompostering

    Door een systeem voor voedselafvalcompostering te introduceren, krijgt organisch afval een nieuwe bestemming. Dit afval wordt omgezet in waardevolle compost, die dan bijvoorbeeld kan worden geschonken aan gemeenschapsprojecten.